Aydın'ın Nazilli ilçesinde üretilen ve coğrafi işaretli Aydın Kestanesinden yapılan kestane şekeri, 18 yıldır üretiliyor ve 15 yıldır Japonya'nın damak tadını şımartıyor. İşletmeci Ersan Çetin ve ailesinin girişimciliği sayesinde, 10 bin kilometre uzaklıktaki Japonlar bu eşsiz lezzetin müdavimi haline geldi. Türkiye'nin kestane üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Aydın ve Nazilli, bu özel kestaneyi dünyaya tanıtıyor. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzeti olan kestane şekeri, hem iç pazarda hem de uluslararası arenada büyük bir ilgi görüyor.
Japon Pazarında Liderlik
Nazilli'nin Aksu ve Işıklar Mahallelerinde yetiştirilen dünyaca ünlü Şekerci Kestanesinden yapılan kestane şekeri, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Bin 200 rakımlı bu bölgelerde yetişen kestaneler, hem istihdama hem de ekonomiye önemli katkılar sağlıyor. Ersan Çetin, "Türkiye'de kestane üretiminin yüzde 30'unu Aydın, bunun yarısını da Nazilli karşılıyor. Dünyanın en iyi ve en doğal kestane şekerini biz üretiyoruz. En büyük pazarımız Japonya. Japonya, birinci kalite kestane şekerinde sadece bizim işletmemizden alıyor. Yıllık 400-500 ton kestane şekeri üretiyoruz. 60 civarında kadın çalışanı olan işletmemizde, kestaneler tek tek elde işlenerek kestane şekerine dönüştürülüyor. Glikoz ve koruyucu madde kullanmadığımız, aynı zamanda da elde üretim yaptığımız için Japonlar'ın tek tercihi biziz" dedi. İşletme, yıllık 4-5 konteyner kestane şekerini Japonya'ya ihraç ediyor ve İzmir, Bursa, Samsun, Antalya, Ankara, Muğla, İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelindeki büyük işletmelere ve zincir marketlere de kestane ve kestane şekeri gönderiyor.
Doğallığın Sırrı
Ersan Çetin, Japonlar'a kestane şekerini beğendirmenin çok zor olduğunu, ancak sırlarının en doğal kestane şekerini üretmekte yattığını vurguladı. Babası Mustafa Çetin'in 18 yıl önce köyde başlattığı üretim, coğrafi işaret tesciliyle daha da değer kazandı. "Sırrımız glikoz ve katkı maddesi kullanmamamız. Sadece pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Bölgemizdeki en kaliteli kestaneleri kullanıyoruz ve kestaneler tek tek elden geçiriliyor. Diğer üretim yapılan yerlere göre bizim üretimimiz fabrikasyon değil ve doğal olması nedeniyle ilk tercih nedeni" şeklinde konuştu. İspanya ve İtalya da ikinci ve üçüncü kalite kestane şekeri ithal eden ülkeler arasında yer alıyor.
Üretim Aşaması: El Emeği, Göz Nuru
Ekim ayında başlayan kestane hasadından sonra, 'Şekerci' kestaneleri yaklaşık bir ay kuyularda bekletiliyor. Kuyulardan çıkarılan kestaneler kabuklarından ayrıldıktan sonra işletmeye getiriliyor. Sıcak suda haşlanan kestaneler, çalışanlar tarafından tek tek elden geçiriliyor ve boyutlarına göre ayrılıyor. Kestaneler dağılmaması için 4'lü gruplar halinde tüle sarılıyor, haşlanıyor, yıkanıyor, şuruplanıyor ve bir gün dinlenmeye bırakılıyor. Son olarak tüller açılıyor ve ambalajlanarak satışa sunuluyor. Bu zahmetli ve tamamen el emeği olan üretim süreci, Nazilli kestane şekerinin eşsiz lezzetini ve kalitesini ortaya koyuyor.