Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen "Afetlere Karşı Bireysel Hazırlıkta Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolleri" başlıklı çalıştaya katıldı. Çalıştayda, afetlere karşı bireysel hazırlığın ve yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin önemi vurgulandı. Başkan Çalık, afetlerin hayatımızı altüst edebileceğini ancak hazırlıklı olmanın hayat kurtaracağını belirtti. Beylikdüzü Belediyesi'nin afet yönetimi stratejilerini anlatan Çalık, afet öncesi, afet anı ve sonrası için yapılan planlamalardan bahsetti. Afet öncesinde riskleri azaltmak için kurulan Beylikdüzü Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nde verilen eğitimler ve yapılan tatbikatlar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, afet anında hizmet verecek geniş bir lojistik ve koordinasyon merkezine de sahip olduklarını vurguladı. Bu merkezde, afetzedelere yemek temini için büyük bir mutfak da bulunmaktadır. Belediyenin afetlere karşı hazırlıklı olmasının, hayatın sürekliliğini sağlamada önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Afetlere Karşı Üç Aşamalı Yaklaşım
Başkan Çalık, Beylikdüzü Belediyesi'nin afet yönetimini kriz müdahalesi olarak değil, geleceğe yatırım yapan çok boyutlu bir strateji olarak gördüğünü belirtti. Belediye, afet öncesi riskleri en aza indirmek için çalışmalar yürütüyor, afet anında hızlı ve etkili müdahaleyi sağlamak için lojistik merkezini geliştiriyor ve afet sonrasında toparlanmayı hızlandırmak için planlamalar yapıyor. Bu kapsamda, bin metrekarelik mutfağı bulunan lojistik ve koordinasyon merkezi, afet sonrası kurtarma çalışmalarını hızlandıracak şekilde tasarlandı. Afetlere karşı hazırlıklı olmanın sadece belediyenin değil, her bireyin sorumluluğu olduğunun altını çizdi. Kentsel dönüşüm projelerinin afetlere dayanıklı yapılar inşa etmeyi amaçladığını, bu projelerin mahalle ölçeğinde hayata geçirildiğini ve geleceğe dirençli kentler bırakmayı hedeflediğini söyledi. Beylikdüzü'nde yapılan kentsel dönüşüm, dayanıklılığı toplumsal bir dayanıklılık haline getirmeyi amaçlamaktadır.
Kentsel Dönüşüm ve Dayanıklılık
Çalık, Beylikdüzü'nde yürütülen kapsamlı kentsel dönüşüm projesiyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. 150 bin kişinin yaşadığı bölgede ada bazında değil, mahalle ölçeğinde dönüşüm projeleri hayata geçirilmektedir. Bu projelerin amacı, geleceğe dirençli ve doğaya uyumlu kentler inşa etmektir. Afetlere karşı dayanıklı kentler inşa etmenin ve dayanıklılığı toplumsal bir dayanıklılık haline getirmenin önemini vurguladı. Sivil Toplum Kuruluşları (STK'lar) ve bireylerin iş birliğiyle bu hedefe ulaşılabileceğini belirtti. Çalıştayda paylaşılan bilgiler sayesinde afet bilincini artırmayı ve dayanıklılık kültürünü toplumun her kesimine yaymayı hedefliyor. Bu sayede, toplumun her bireyinin afetlere karşı hazırlıklı olmasının önemini vurguladı.
Kurumlar Arası İş Birliğinin Önemi
İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, afetlerle yaşamayı öğrenmenin bir yaşam tarzı olması gerektiğini ve afetlere dirençli bir İstanbul için tüm kurumların büyük çaba göstermesi gerektiğini söyledi. İlçe belediyelerinin afet müdahale planlarında önemli bir rol üstlendiğini ve bireysel bilincin artırılması için çalışmalar yaptığını belirtti. AFAD Müdürü Haluk Özener ve İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Aydın da afet bilinci ve bireysel hazırlık konularında farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı. Yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinin, dayanıklı bir toplum oluşturmada hayati önem taşıdığını belirttiler. Çalıştayda, katılımcılar afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturmanın yollarını tartıştı ve önerilerini paylaştı. Toplanan veriler bir raporda birleştirilecek ve ilgili paydaşlarla paylaşılacak.